Държавата е дълбоко дискредитирана. Това обяви президентът Румен Радев по повод

...
Държавата е дълбоко дискредитирана. Това обяви президентът Румен Радев по повод
Коментари Харесай

Радев за записа с Борисов: Показва арогантност и порочно управление! Държавата е дискредитирана

Държавата е надълбоко дискредитирана. Това разгласи президентът Румен Радев във връзка осветения нов абсурден запис с гласа на премиера Бойко Борисов.

Държавният глава говори пред кореспонденти, откакто следи занятия на чиновници от Националната работа за защита (НСО) в Доброславци.

Радев съобщи: „ Демонстративното отвращение на господин Борисов да се ревизира достоверността на аудиозаписа е най-малкото необичайно. Защото тук не става въпрос просто за господин Борисов, тук става въпрос за министър-председателя на България. Става въпрос за страната ни, която е надълбоко дискредитирана. Този запис е груба, брутална офанзива против българския парламент, против нашето европейско развиване. Той показва надменност, показва авторитаризъм и циничен жанр на ръководство. И в случай че господин Борисов и неговият кръг настояват, че записът е подправен, то този измамник би трябвало безусловно да бъде открит и най-строго осъден. Недопустимо е България да излъчва сходен цинизъм пред Меркел, пред фон дер Лайен, пред Кристин Лагард и другите дами от европейската политика, от които директно зависи националната ни упоритост за пълноценна европейска интеграция. Ако ние бавим експертизата на записа, то непознатите служби ще я създадат за потребностите на своите държавни управления. “ 

На въпрос - прокуратурата ли би трябвало да си свърши работата, Радев отговори: „ Има си съответните органи, служби – те би трябвало да си свършат работата в най-кратък период. Това е от изгода за всички ни и за страната ни най-много. “

Независимо дали записите са достоверни или не, би трябвало да се работи „ съгласно закона “, изясни президентът.

Румен Радев даде да се разбере, че не подкрепя промените в закона за Министерство на вътрешните работи, с които се основава паралелна на НСО конструкция за защита на политиците. Според него те не дават отговор на критериите за резултатност, ефективност и сигурност. Президентът щял да разгласи решението си дали да наложи несъгласие на закона идните дни - срокът бил 22 юни. 

Промените обаче не били удар към него (президентът назначава ръководителя на НСО), а към държавността. 

След запитване какво мисли за търканията в ръководещата коалиция по повод основаването на доброволни отряди в Министерство на вътрешните работи, президентът сподели:  " Това е въпрос от кухнята на обединението. Но както виждате, това е бъдещето, което ни чака - от ден на ден България да се ръководи от проблематични обединения. Трябва да търсим излаз, някакъв, от този модел на ръководство. Виждате, че още в зародиш на самата коалиция стартират търкания, стартират отстъпления от изборните платформи и от това страдат българските жители. "

Във връзка с решението на държавното управление страната да купи акции в Първа капиталова банка, Румен Радев разяснява:  " И най-благородната цел не може да бъде оправдана с метода на нейното порочно осъществяване. Особено когато страната налива нашите пари в частна банка без пояснение за финансовия дефицит и за рентабилността на това начинание. "

По думите на президента, правителството на Борисов от дълго време дължи отговори по какъв начин и къде се харчат нашите пари. 

" Да не забравяме, че сходна изкуствена стабилизация преди влизането във валутния блок не постоянно води до трайни решения. Пример - някои страни от Еврозоната, които и сега са в дълбока финансова и икономическа рецесия ", добави Румен Радев. 

На въпрос дали продължава да поддържа Васил Божков и дали към момента той му звучи по-убедително в сравнение с държавното обвиняване, президентът отговори:  " Самопризнанията на господин Божков за взаимни крупни корупционни схеми с властта изключват моя поддръжка. Но не аз, други би трябвало да се оправдават за господин Божков. Нито съм го виждал, нито съм пушил пури с него, нито му знам телефона. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР